Прогнозата, направена от изкуствен интелект, съвпадна с поставянето на часовника на Страшния съд на 90 сек

...
Прогнозата, направена от изкуствен интелект, съвпадна с поставянето на часовника на Страшния съд на 90 сек
Коментари Харесай

Ще има ли трета световна война, според изкуствения интелект?

Прогнозата, направена от изкуствен интелект, съответства с поставянето на часовника на Страшния съд на 90 сек преди апокалипсиса
Изкуственият разсъдък ChatGPT предсказва 8 фактора от сегашното, които биха могли да провокират трета международна война и да трансформират изцяло света подобен, какъвто го познаваме. Допитването до умната машина е било направено по самодейност на английския в. “Сън ”. То съответствува с няколко други тревожни събития.

Едното е слагането на часовника на Страшния съд на 90 секунди от експлоадирането на апокалипсиса. На същото място стрелките бяха и предходната година поради войната в Украйна. А в този момент събитията са още по-тревожни поради спора межди Израел и “Хамас ” в Газа. Стрелките на символичния часовник, чиято цел е да предизвестява човечеството какъв брой близо се намира от екзистенциалните закани, се местят от Бюлетина на нуклеарните учени – организация, основана от Айнщайн, Опенхаймер и други физици, чиито разработки имат директно отношение към появяването на атомната бомба. Часовникът не е бил толкоз покрай апокалипсиса даже по време на Карибската рецесия.

Второто тревожно събитие е изявлението на английския министър на защитата Гранд Шапс, че светът е навлязъл в предвоенна епоха и Англия би трябвало да се приготви за присъединяване в доста военни спорове, в които ще бъдат намесени Русия, Китай и Северна Корея. Допитване измежду британците сподели, че 53% от тях са уверени, че световна война сигурно ще избухне в идващите 5-10 години.

Преди да даде прогнозите си, изкуственият разсъдък направил ангажимента, че става дума за нечиста сделка, защото международните събития се въздействат от огромен брой непредвидими разновидности.

Според  ChatGPT обаче в момента е налична комбинация от геополитически, стопански и социални фактори, които могат да доведат до излизането на събитията отвън надзор

Прогнозите на електронния мозък не носят никаква изненада за хората, които наблюдават интернационалните вести, те са много шаблонизирани и опростени, само че без значение от това е любопитно какво открояват като закани умните машини. Да не забравяме, че преди 7 години милиардерът визионер Илон Мъск разгласи, че точно изкуственият разсъдък ще провокира заличаването на човечеството.

Териториални разногласия

Войните в Украйна и в Газа, както и възходящото напрежение към Китай и Северна Корея постоянно са описвани като разногласия за територия в същността си, показва чатботът. Ако продължат да ескалират, те могат да провокират световен спор. До подобен да вземем за пример могат да доведат претенциите на Китай по отношение на Тайван, в случай че Пекин стартира пълномащабна интервенция за присъединението на острова. Страховете са, че Тайван е основна точка за възпламеняване сред Китай и Съединени американски щати и евентуална инвазия би предиздвикала Вашингтон да се намеси и да влезе във война с азиатския тигър, която ще докара до опустошителни последствия.

Национализъм и популизъм

Според изкуствения разсъдък възходът на популистки водачи, които водят нападателна външна политика може да докара до повишаване на напрежението и нарушение на мирната връзка. Национализмът поражда огромните обединения на  XX век и играе огромна роля в експлоадирането на Първата международна война, напомня умната машина. В момента Америка като суперсила се усеща застрашена от повишаването на военната, икономическата и софтуерната мощност на Китай, който може да се трансформира в идващия международен състезател номер 1. Враждебните връзки сред двата могъщи полюса може да въвлекат планетата в кървава борба. Не по-малко рисково е противодействието сред Русия и страните от НАТО. Оформят се две огромни противостоящи сили – от една страна, Съединени американски щати и Европа, а от друга, Китай, Русия, Северна Корея.

Според чатбота популистките водачи могат да съсипят настоящите интернационалните институции и да отслабят мощно механизмите за намиране на дипломатически решения и за съдействие. Това ще докара до липса на ефикасна връзка и повишаване на опцията за недоразумения и спорове

Провалена дипломация

Нарастващите провали на дипломатическите старания за решаването на интернационалните спорове подкопава доверието сред нациите и основава враждебна среда. За образец е обещано решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна, макар дипломатическите старания на Запада то да бъде спряно. Военният отговор на Израел на нападението на “Хамас ” от 7 октомври ескалира, без значение от желанието на интернационалните играчи обстановката да бъде позволена на масата на договарянията. Нарастващото изтощение на дипломацията крие големи опасности, уверен е изкуственият разсъдък.

Развитие на високотехнологични оръжия

Надпреварата във въоръжаването, която употребява опциите на новите технологии като изкуствения разсъдък, самостоятелните оръжия и други водят до ново съревнование сред най-големите страни. През  XX  век нуклеарните оръжия доведоха до студената война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, а апокалиптичният спор сред двете суперсили бе избегнат на косъм. ChatGPT е на мнение, че опасенията за вероятно закъснение в софтуерната сфера може да накарат страните да се атакуват една друга от боязън.

Проксивойни

Текущите районни спорове, в които огромните сили вземат участие като спонсори, могат да се трансфорат в трансгранични войни, предизвиквайки от ден на ден народи да се включат. Според изкуствения разсъдък заинтригуваните страни биха могли да употребяват проксигрупи, с цел да провокират огромни военни огнища. От началото на войната Израел- “Хамас ” Иран подкрепя интензивно своите проксисъюзници като “Хизбула ” и хутите, с цел да сътвори по-мащабен спор в Близкия изток. Това принуди огромни международни сили като Обединеното кралство и Съединени американски щати да реагират с военни дейности, увеличавайки страховете, че районната обстановка може да се трансформира в тотална война.

Недостиг на запаси

Надпреварата за изчерпващите се съществени запаси на планетата като водата, петрола или редките минерали също може да е евентуално взривоопасна. Според изкуствения разсъдък спорове за ресурсите пораждат, когато разнообразни народи спорят на кого принадлежат те, по какъв начин да бъдат предпазени и по какъв начин да бъдат употребявани. Доклад на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда показва, че 40% от междудържавните спорове през последните 60 година са имали връзка с естествените благосъстояния. Според компютърния оракул това може да се случи и в близкото бъдеще.

Икономически рецесии

Тежките световни стопански рецесии основават неустойчивост и обществени протести, тъй че са способни да провокират спорове сред страните, които бранят ползите си. Чатботът твърди, че продължителните стопански рецесии в епохата на глобализацията са задоволително основна причина за експлоадиране на военни интервенции. Според Световния стопански конгрес идната огромна финансова рецесия, която би довела до световна криза, има капацитета да провокира трета международна война.

Киберзаплахи

Електронният мозък счита, че ескалиращите хакерски атаки могат да доведат до необятно публикувано съмнение и възмездие измежду нациите, водейки до пълномащабна война. В моменти като тези, когато генеративният изкуствен интелект може елементарно да се употребява за основаване на необятно публикувана агитация, кибервойната остава една от най-големите закани за международния мир. Нациите, ангажирани в продължаващи спорове, биха могли да разпрострат интензивна агитация против съперничещата страна и биха могли съществено да ескалират обстановката, което ще притегли други съюзнически народи и да се стигне до световна война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР